Du är här: Hem Blogg Skomakarens barn har fått nya skor - Plone 3.2 med blogg

Skomakarens barn har fått nya skor - Plone 3.2 med blogg

av Sasha Vinčić 2011-02-08 20:38 Copyright Valentine Web Systems
Plone, ett CMS med bästa säkerhetshistorik och språkhantering får nu visa vad det går för på vår hemsida tillsammans med en blogg. Skomakarens barn har fått nya skor - Plone 3.2 med blogg.

De senaste nio åren har vi jobbat mycket med sajter som EEA - European Environment Agency  och Jeeves, vilket lärt oss många nyttigheter när det gäller att hantera flerspråkssajter. Hittills har vi bara skrivit på engelska på vår hemsida och då väldigt tekniskt. Det vill vi ändra på genom att berätta lite om varför Plone är det säkraste CMS:et och ett av de bästa på flerspråkshantering.


Låt oss allra först konstatera det fullständigt odiskutabla faktum att tusentals nöjda användare världen över påstår en och samma sak: Plone äger! Plone är det mest kraftfulla och mest användarvänliga CMS som finns. Det är enkelt att använda, installera och även vidareutveckla. Man behöver nämligen inte vara ett tekniskt snille för att använda Plone, det enda du egentligen behöver är en dator med webbläsaren uppkopplad mot internet. Hur enkelt kan det bli?


Det är inte vilka uppkomlingar som helst som har fått upp ögonen för Plone och alla dess möjligheter. Nej, långt därifrån. Vi snackar alltså om aktörer i den verkliga tungviktsklassen. Bland alla dessa många Plone-användare finns nämligen Amnesty International, regeringskansliet och parlamentet i Brasilien, NASA, Nokia och en mängd stora och välkända universitet och muséer över hela jordklotet. Det är med andra ord ett synnerligen celebert sällskap som vi befinner oss i.


Att hantera flera olika språk på en hemsida eller i en blogg kräver ofantligt mycket av systemet. Det finns nämligen inga självklara regler som styr vad som är rätt eller fel. För att åskådliggöra detta ber vi dig att besöka http://www.eionet.europa.eu/software/design/multilinguality/missingpagedilemma eller http://www.eionet.europa.eu/software/design/multilinguality/navigation.


Plones flerspråkshantering är mycket flexibel och skapar helt nya möjligheter för dig som användare att hantera de flesta fallen när det gäller allt från enkla linguistiska översättningar av hela sajten till komplexa språkliga kombinationer där enbart vissa delar är översatta. Detta innebär i praktiken exempelvis navigation som fungerar i alla lägen utan att förbrylla användaren och att taggar som översätts fortfarande betyder samma sak.


Vid hantering av stora sajter som EEA används automatisk transport av allt material som måste översättas eller uppdateras. Materialet skickas för översättning och importeras sedan med en enkel drag-n-drop-funktion. Enligt vår kännedom finns det inget annat system som klarar av detta!


Vill du veta mer om Plone så kan du dels surfa in på plone.org. Där finns allt och mer därtill att läsa om de senaste uppdateringarna. Om du surfar in på http://planet.plone.org så kan du ta del av ett till synes aldrig sinande flöde av bloggar och kommentarer av Plones utvecklare och användare. Twitter, exempelvis http://twitter.com/valentineweb, är ett annat bra sätt att hålla sig uppdaterad om det här med Plone. Gillar du statistik så ska du absolut titta in på http://plonemetrics.blogspot.com och ta del av allt som den statistikbloggen har att berätta om Plone.


Antal upptäckta säkerhetshålNär det gäller säkerhet så finns det de facto inget annat system som kan slå Plone på fingrarna. I en statistisk jämförelse med Plone, med 10 upptäckta säkerhetshål, så har exempelvis Wordpress 162 säkerhetshål medan Joomla ligger på 324 och programmeringspråket PHP får gå och ställa sig i skamvrån med sina smått ofattbara 9869 upptäckta säkerhetshål. Jämför de siffrorna med Plones 10.

Insorterad under , ,
comments powered by Disqus